All for Joomla All for Webmasters

Φ Φάρμακο

Έκκληση του ΠΦΣ για την τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Nα επανεξετάσει το ζήτημα της τιμολόγησης των ΜΗΣΥΦΑ ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Όπως επισημαίνει στην επιστολή του, η αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή των Μη Συνταγιγραφούμενων Φαρμάκων.
"Η ενδεικτική τιμή υπολογίζεται η τιμή βάσης  που αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory), ως προϊόν έρευνας του ΕΟΦ σε κράτη μέλη της Ε.Ε η οποία προκύπτει ως Μ.Ο. των τριών ή δύο χαμηλότερων τιμών σε αυτά, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ.
Δεδομένου όμως ότι, η διαμόρφωση των χονδρικών τιμών  για τους κατόχους  Άδειας Κυκλοφορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Κ.Α.Κ) από 1/1/2017, δεν υπόκεινται  σε κανένα περιορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 30% mark up που εμπεριέχεται στην ενδεικτική τιμή, μόνο  από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιο με το πραγματικό mark up", αναφέρει ο ΠΦΣ στην επιστολή του.
Από τις αρχές Αυγούστου παρατηρήθηκαν αυξήσεις έως και 16% των χονδρικών τιμών σε δεκάδες προϊόντα, οι οποίες μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή.
"Καθίσταται αντιληπτό ότι, οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες  από την εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης σε ένα κλάδο,  στο 30% του οποίου η ρευστότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, θα είναι αλυσιδωτές", τονίζει ο ΠΦΣ και προσθέτει: "Για άλλη μια φορά ο μόνος κερδισμένος φαίνεται να είναι η Φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σκανδαλωδώς μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής φτώχειας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι, είναι η Ελληνική κοινωνία και ο  Έλληνας καταναλωτής,  λόγω της μεγάλης  αύξησης των τιμών, και φυσικά οι φαρμακοποιοί λόγω του στραγγαλισμού της ρευστότητάς τους.
Παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε συνάντηση με θέμα, την επανεξέταση του ζητήματος προς εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου Συμφέροντος που διαταράσσονται από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης".

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500