All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

ΣΦΕΕ: Χωρίς καινοτόμα φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι Έλληνες ασθενείς

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Καθυστερημένη κατά 2-4 χρόνια θα είναι η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες, αν περάσουν τα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τη φαρμακευτική πολιτική. «Βρισκόμαστε προ καταστροφικών εξελίξεων για τους Έλληνες ασθενείς, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Τα νέα φάρμακα, θα εισέρχονται στην ελληνική αγορά εφόσον αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA). Επιπλέον, όλα τα νέα φάρμακα, χωρίς να δευκρινίζεται αν πρόκειται για φάρμακα οριακής ή επαναστατικής καινοτομίας, θα «τιμωρούνται» με 25% επιπλέον rebate. Αυτό θα καταστήσει, όπως επεσήμανε ο κ. Αποστολίδης τους Έλληνες ασθενείς πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Όπως κι αν βαφτιστούν τα νέα μέτρα, δεν συνιστούν λύση, αλλά μεγέθυνση του προβλήματος εις βάρος του ασθενή αλλά και της φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Όταν μιλάμε για ασθενείς με καρκίνο για παράδειγμα, τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης, ισοδυναμούν με καταδίκη, καθώς οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. «Μιλάμε για ογκολογικά φάρμακα που είτε θεραπεύουν είτε επιμηκύνουν τη ζωή, και σίγουρα τους προσφέρουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, που είναι το πρωταρχικό μας μέλημα», τόνισε ο κ. Χρήστος Δάκας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Αποστολίδης υπογράμμισε: «Η εισαγωγή νέων φαρμάκων δεν μπορεί και δεν πρέπει να τιμωρείται. Το φάρμακο δεν είναι η τιμή που γράφει επάνω, είναι το περιεχόμενό του, είναι ότι σώζει ζωές».

Ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, κ. Jim Sage έκανε λόγο για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, με σοβαρές επιπτώσεις, τόσο για τους ασθενείς, που θα έχουν καθυστερημένη ή –σε κάποιες περιπτώσεις- και καθόλου πρόσβαση σε νέες θεραπείες, όσο και για τους γιατρούς «που δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν το καλύτερο στους ασθενείς τους και θα μείνουν πίσω σε γνώση και εμπειρία». Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις, και αναφέρθηκε στο πατράδειγμα της Κύπρου, όπου με ένα rebate στο 1/3 αυτού που έχει επιβληθεί εδώ, σταμάτησε η εισαγωγή νέων φαρμάκων για δύο ολόκληρα χρόνια.

Μετά το διάστημα 200-2009 που είχαμε μία εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, σήμερα όμως έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα της φαρμακευτικής δαπάνης του 2003 (μείωση 61%), κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε την εισαγωγή νέων θεραπευτικών θεραπειών και την είσοδο νέων κατηγοριών πολιτών στο σύστημα υγείας (ανασφάλιστοι, μετανάστες, πρόσφυγες), τόνισε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας.

Η επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών τριπλασιάστηκε μέσα σε μία τριετία, σημείωσαν οι ομιλητές. Η επιβάρυνση του φαρμακευτικού κλάδου από τις υποχρεωτικές επιστροφές υπολογίζεται για το 2016 στα 990 εκατομμύρια, έναντι 599 εκατομμυρίων πέρσι, που αντιστοιχεί στο 25-30% του συνόλου των πωλήσεων. «Έχουμε ουσιαστικά αναλάβει το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων. Τουλάχιστον ας μας αναγνωριστεί», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

To  clawback δεν είναι ελληνική εφεύρεση. Υφίσταται και σε άλλες χώρες, όταν για λόγους συγκυριακούς λόγους δημιουργείται μια μικρή υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη. Στην Ελλάδα όμως, η νοοτροπία των κυβερνήσεων είναι εντελώς διαφορετική. Το clawback έχει γίνει πανάκεια που τους λύνει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ελληνική αγορά. Τώρα μάλιστα που υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση το clawback να μειωθεί κατά 30%, προβλέπεται ότι η ελληνική πολιτεία δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από το να μετακινήσει το clawback στο rebate.

Την ίδια ώρα, τίποτα δεν γίνεται για τον έλεγχο του όγκου. Στην αρχή της κρίσης είχαμε 4,5 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, δηλαδή 54 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο και τώρα έχουμε 6,5 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα και 70-72 εκατομμύρια τον χρόνο. Επίσης, δεν έχουν προχωρήσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε ο κάθε ασθενής να παίρνει το σωστό φάρμακο, τη σωστή στιγμή.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει συνεργατικά και ορθολογικά  για το καλό των Ελλήνων ασθενών και της οικονομίας, αλλά και να αποτιμήσει έγκαιρα και ρεαλιστικά τις πραγματικές συνέπειες των επιλογών της. Άλλωστε, αγαθές προθέσεις με λάθος πολιτικές παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα. Ζητάμε έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξουν αυτά τα μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Αποστολίδης.

 

Α.Ξανθός: Επιλογή χωρίς επιστροφή η κοινωνικά αποδεκτή τιμή αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας σε ανακοίνωσή του υπεραμύνθηκε της προσπάθειας να υπάρχει μια «κοινωνικά αποδεκτή τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «επιλογή χωρίς επιστροφή».

«Θέση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Μέλημα, λοιπόν, του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα  η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ούτε ‘κόφτης ελπίδας’, ούτε ’φαρμακευτική φτωχοποίηση’, ούτε ‘πόλεμος’ στην  καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500