All for Joomla All for Webmasters

Π Πολιτική Υγείας

Ποινές για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Να προβλέπονται ποινές για τους φαρμακοποιούς που χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος του ΚΕΔΕ και του ΕΔΥΠΠΥ, κ. Γιώργος Πατούλης, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για τη συνέχιση για τρίτη χρονιά της εκστρατείας “Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια” σε 26 δήμους στην Αττική και στην περιφέρεια. “Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή δεν υπάρχει ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα ακόμη που να μην υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Η χώρα μας, λόγω της άσκοπης και άκριτης χρήσης των συγκεκριμένων σκευασμάτων κατέχει την αρνητική πρωτιά παγκοσμίως στη μικροβιακή αντοχή. Δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο, έχουν δείξει ότι 1 στους 2 Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Το 2013 και το 2014, το 25% που έλαβαν αντιβιοτικά ήταν χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο, είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση. Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 20%, αλλά με αντίστοιχη αύξηση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών όπως και της συνταγογράφησης εκ των υστέρων, δηλαδή αφού ο ασθενής πήρε το αντιβιοτικό από το φαρμακείο (αύξηση 50%). Επίσης, 1 στους 3  Έλληνες (35%) δηλώνει ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης».

Αυτό όμως έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. “Χρησιμοποιώντας τα αντιβιοτικά όταν δεν τα χρειαζόμαστε, κάνουμε κακό όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στους γύρω μας”, υπογράμμισε ο Καθηγητής και συντονιστής Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης. Αν η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών συνεχιστεί, κάθε χρόνο θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι από μικρόβια που δεν θα μπορεί να τα πιάσει κανένα αντιβιοτικό.

Για να μειωθεί η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών η καθηγήτρια κ. Γιαμαρέλλου πρότεινε να γενικευθεί η χρήση του strep test από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας: “Kοστίζει μόλις 50-60 λεπτά, δίνει αποτελέσματα σε ελάχιστα λεπτά και δίνει στον γιατρό την απάντηση για το αν ο ασθενής χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό”. Με την ευρεία χρήση αυτού του τεστ, οι Γάλλοι κατάφεραν να μειώσουν δραστικά τόσο την κατανάλωση αντιβιοτικών, όσο και τη μικροβιακή αντοχή.

Το δεύτερο, πολύ σημαντικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός. “Αν εμβολιάσω σωστά, θα μειώσω τις λοιμώξεις, θα μειώσω τα αντιβιοτικά και θα μειώσω και την αντοχή”, σημείωσε η Λοιμωξιολόγος, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ευαιρείας Χημειοθεραπείας, κ. Ελένη Γιαμαρέλλου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Γιαμαρέλλου, το 2010 μπήκαν σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης 100 άτομα, το 2013-14, 300 άτομα και πέρσι 410 άτομα, εκ των οποίων πέθανε το 45%.

 

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500