All for Joomla All for Webmasters

Ε Επικαιρότητα

Πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης των εξαρτήσεων στην Καισαριανή

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών που θα εφαρμοστεί την τριετία 2018-2020 στο σύνολο του Δήμου Καισαριανής παρουσίασαν σήμερα η δημοτική αρχή και το ΚΕΘΕΑ. H ανακοίνωση έγινε από τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, τον Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ δρα Βασίλη Γκιτάκο και τον Αχιλλέα Ρούσσο, υπεύθυνο του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.

Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας και διάρκειας στη χώρα μας, καθώς ο Δήμος Καισαριανής, ο οποίος αριθμηθεί 40.000 κατοίκους, θα συμμετάσχει με το σύνολο των δομών του. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας σε μια οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών και των νέων για υγιείς επιλογές αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους.

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών και άλλες δυσλειτουργικές μορφές συμπεριφοράς, τo πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τους παράγοντες προστασίας,  να διευκολύνει την πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και να αυξήσει τη συνοχή και την ετοιμότητα δράσης της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των δομών εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής, καθώς και των σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής. Για την υλοποίησή του, το ΚΕΘΕΑ θα πραγματοποιήσει στην Καισαριανή δράσεις καθολικής, ενδεδειγμένης και επιλεκτικής πρόληψης, όπως ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ανά ομάδα πληθυσμού, μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, Σχολές Γονέων, ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και οικογένειες, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στην πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών, δικτύωση υπηρεσιών και παραπομπές  κ.ά.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος προβλέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του Δήμου Καισαριανής, ύστερα από σχετική εκπαίδευση και υπό την εποπτεία του από το ΚΕΘΕΑ. Έτσι επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος της συνεργασίας που είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για την  προώθηση της πρόληψης, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Όλες οι φάσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν αξιολόγηση για την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και την αποτίμηση του αποτελέσματος των δράσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

PHARMACY TODAY

Το νέο site ενημέρωσης των φαρμακοποιών

Email:

Info@pharmacytoday.gr

Τηλ.:

210 9574500

Φαξ:

210 9574500